Søk
 • Grumpyphile

PROMO (promotional copy) - hva betyr det?


Promo-utgivelser utstedes av plateselskaper for å markedsføre kommende utgivelser. Slike utgivelser distribueres normalt bare til heltids DJ-er, radiostasjoner, musikk-journalister, og produsenter. Plateselskapene ønsker å få spilletid på radiostasjoner og oppnå en hype og positive omtaler for å øke salget.

​​

Promo-utgivelser KAN også være "promo ONLY", som betyr at sporet kun ble utgitt som en promo. En slik utgivelse vil ha ekstra samlerverdi ettersom utgivelsen var utilgjengelig for publikum i alle format.

Det er flere måter å identifisere en promo-skive:

 • Promo-utgivelsen kan ha et annet katalognummer og en print på etiketten (labelen).

 • Etiketten og/eller omslaget har et påtrykk med DJ ONLY, DEMONSTRATION, NOT FOR SALE, PROMOTIONAL, SAMPLE, etc..

 • Etiketten er stemplet med "promo" av produsenten.

 • Omslaget (cover) har et hakk, avklippet hjørne for å hindre detaljsalg. I de fleste tilfeller er utgivelsen av disse typer promoer identiske med den ordinære utgivelsen.

 • Omslaget er stemplet med "PROMO", vanligvis på baksiden og med gullblekk (da beskrives ofte objektet som GOLD PS, for 'gold promo stamp').

 • Etiketten på vinylplata er identisk med ordinær utgivelse, men i en annen farge. Mest vanlig å finne er svart trykk på hvit etikett - omtalt som 'white label'

 • Enkelte japan-pressinger er påført klistremerke på omslaget enten 'SAMPLE' eller tilsvarende med japanske teksttyper.

 • Promo-utgivelser kan også ha påført kontaktinformasjon som telefonnummer eller e-postadresse.

 • Promo-utgivelser kan også innholdsmessig være noe forskjellig fra den ordinære utgivelsen. Eksempelvis har 45-promoversjonen av The Beatles, Penny Lane et ekstra horn-riff helt i slutten av låta.

'White label' eller 'test-pressing' kan være omtalt som promo.

Men, enkelte slike er allikevel ikke offisielle promo-utgivelser. I enkelte tilfeller er det umulig å identifisere artisten eller innholdet. Slike pressinger er gjerne laget for å promotere en låt for et plateselskap. Slike ble gjerne destruert etter bruk. Låt innholdet bra, kunne det tenkes at slike ble tatt vare på og etterhvert havnet i en eller annens samling.

​​

Er en promo mer verdt enn ordinær utgivelse?

Det er et betimelig spørsmål som kan være vanskelig å svare på. Promo-utgivelser kan være vanskelig å verdsette. Allikevel kan følgende være retningsgivende:

 • Er musiken dårlig, synes jeg kanskje ikke promos er verdt en døyt.

 • For alle utgivelser som ble en hit, er promos gjerne verdt mer, nettopp fordi promos er langt sjeldnere enn ordinær pressinger. Promos kan være verdt 2x til 4x prisen av den normale utgivelsen, men noen ganger også langt mer. Det samme kan gjelde for obskure utgivelser med lite opplag.

 • For utgivelser som er lett tilgjengelig, eller har lav etterspørsel, så hender det at verdien er omtrentlig den samme for begge versjoner.

For utgivelser som 'promo only', så er disse gjerne verdt noe mer. Det gjelder dersom et spor eller remix kun er tilgjengelig som 'promo only' eller KUN tilgjengelig som promotional record. Slike vil samlere gjerne både "dø og blø for" å få tak i. Tilstanden og kvaliteten er selvsagt avgjørende for prisen.

 • Er utgivelsen påtrykket stempelet 'Unavailable on LP', betyr det gjerne at låten ikke er å finne på albumet som er lansert. Slike enkeltutgivelser kan ha en høy markedsverdi, spesielt hvis låta og innspilingen er bra.

 • Promoer kan også innholde skjema(er) hvor plateselskapet ønsker tilbakemeldinger fra DJ'er og plateanmeldere i tillegg til postkort, signerte bilder og annet reklamemateriell som normalt ikke er tilgjengelig på ordinære utgivelser.

Å samle på promo-utgivelser kan være artig ettersom de fleste store plateselskapene sluttet å lage promoer i 2008. Det bidrar til å øke markedsverdien over tid. Får du tak i en promo-utgivelse på en artist du liker, er det bare å kose seg i viten om at du har noe som det er laget få eksemplarer av.

DESSUTEN; promo-utgivelser er nesten utelukkende presset først, eller tidlig i produksjonsløpet. Det forringer neppe kvaliteten på lyden - tvert om :-).

Jeg håper at dette kan være avklarende på hva promo-skiver kan være. Kos deg med å samle promoer!

Kilder: Diverse på nett + egenerfaringer. Jeg er klar over at det helt sikkert finnes unntak fra ovenstående og mye annen tilleggsinfo som kan være relevant. Gi gjerne dine korrekser og tilleggskommentarer i feltet nedenfor. Det vil jeg sette uendelig stor pris på :-)

#Promo #promoonly #UnavailableonLP #DJONLY #DEMONSTRATION #NOTFORSALE #SAMPLE #promoONLY

0 visninger

RecordShop aksepterer

© 2015 by RecordShop